Hjälp! MIN DOTTER HAR SVÅRT ATT ANDAS!

De här orden sa jag till 112 centralen igår halv tolv på kvällen.

Den kvällen blev en mardröm, alla föräldrar är rädda för.

Vi vaknade av att Alice ligger och hostar ( hon har haft hosta och snuva nu från och till) , men vi tänkte inte mer på det, men sen började jag höra att hon roslar som hon skulle ha fått något i halsen.

Mitt hjärta stanna… Herre gud hon får ju inga luft!!

Tog henne snabbt till vår säng för att se om hon hade nåt i halsen… ingenting, men hon fortsatte att hosta och kippa efter andan.

I detta skede trodde jag att nu mistar vi vårt barn och ringde efter 112.

Kom snabbt fram, men som VANLIGT svarade det någon som inte kunde svenska, så jag fick vänta i panik tills någon där som kunde svenska skulle ta mitt samtal .

Berättade, men tårarna i ögonlocken och gråten i halsen att min dotter får inga luft ordentligt , hon har inget i halsen, men hon har en normal färg på huden och självklart adressen och så for jag ut och väntade på ambulansen.

Minuterna kändes som en evighet när jag var ute väntade på att ambulansen skulle komma fram.

Sen efter kanske 5 minuter så kom ambulansen äntligen!

Väl inne så verkar det som om det lite skulle ha blivit bättre med andningen, men det lätt ändå som om hon inte skulle få luft.

Och så berättade vi hela storyn på nytt åt dom.

Det visade sig att Alice har fått laryngit= akut struphuvudsinflammation.

Hon fick medicin i form utav ånga som hon skulle andas in via en mask hon skulle ha över mun och näsa.

Hon fick detta då i två omgångar innan jag och hon sen fick åka med till sjukhuset på koll.

De sa att om det skulle vara så att den blir värre så hamnar vi till Jorv eftersom det inte finns någon barnavdelning i Ekenäs mer, eller om det är så att det blir bättre slipper vi direkt hem efter att läkaren har kollat på Alice.

Väl på sjukhuset blev jag ganska besviken på bemötandet av sjukpersonalen.

Sura miner och det verkade som om de inte hade fått någon information om vår ankomst…..

Sen var det nu en sjuksköterska som kom med oss sen till ett rum där vi tillbringade 2 timmar innan vi äntligen slapp hem halv 3 på morgonen.

Hon fick mera av den här medicinen i form av ånga när vi kom till sjukhuset, sen fick hon vila lite.

Sjuksköterskan kom lite nu och då och kollade läget.

Sen efter en låång väntan fick hon även cortison som skulle tas via munnen och efter det skulle hon igen få den här ´ångmedicinen´.

Sen fick vi bara vänta tills läkaren skulle komma och kolla om Alice skulle klara sig att vara hemma.

När läkaren kom så var det en ung kvinna som kom med raska steg och sa sitt namn som om hon skulle varit i armén eller nåt och såg knappt på oss.

Hon talade även väldigt liite svenska ( suprise ), men försökte nog ändå och hon såg rätt så mycket ner i golvet när hon talade till mig, men jag bara tänkte på att snälla får vi fara hem nu.

Det fick vi ! tack och lov!

Sen fick vi ett papper med infon om just den här inflammationen ( på finska…suck…) och tips av en annan sjuksköterska som oxå har varit med om detta med sina egna barn så det var ett STORT PLUS!

Den här inflammationen går över av sig själv och man får bara den här medicinen på sjukhus så dessa saker ska man göra hemma:

1.Barnet ska sova i sittande / upprätt ställning

2. Sval luft i sovrummet misnkar svullanden i slemhinnan

3. Ånga. Det känns bättre för barnet att andas med ånga, så in i badrummet och alla kranar på full värme så att det blir ånga.

4. Första Hjälpen på om barnet på natten med svår andnöd så ska man ta upp barneti famnen i upprätt ställning och gå ut på balkongen eller på gården för att få sval luft.

Men lindrar inte detta symtomen på 5-10 minuter å måst man uppsöka läkare.

Man ska även uppsöka läkare om barnets inandning är högljutt fats barnet är lugnt och är i upprätt ställning.

 Om inandningen är högljudd endast när barnet gråter eller hostar, kan barnet vara hemma.
Idag är Alice pigg , men nog trött.
Vi får se hur den här natten går nu eftersom att dessa symtomer alltid uppstår nattetid, men nu vet vi iallafall vad hon har och hur vi ska hantera situationen så att vi hoppeligen slipper åka till sjukhuset på nytt.
Och man ska försöka få barnet att lugna ner sig efter som gråt och panik gör att struphalsen svullnar ännu mer och det blir ännu svårare för barnet att andas så försök att alltid lugna ner barnet.
Nu ska vi ta det lugnt och se på film innan det är läggdags…. om man nu ens kan somna ikväll :/
Ha det så bra så länge!

Kommentera